Sushi z ogórkiem, marynowanym imbirem i wędzonym łososiem

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas na nieco kuchni orientalnej. Zabraliśmy się za przygotowanie tradycyjnej potrawy kuchni japońskiej, a mianowicie - sushi. Ta niecodzienna potrawa okazała się bardzo wdzięczna w przygotowaniu, a do tego doskonała w smaku. Do naszego domowego sushi dodaliśmy wędzonego łososia, marynowany imbir i świeżego ogórka. Kompozycja okazała się wyśmienita.
Polecamy!

Składniki
na Sushi z ogórkiem, marynowanym imbirem i wędzonym łososiem

  • 30-40 g wędzonego łososia
  • 1/3 świeżego ogórka
  • ryż do sushi (1,5 filiżanki sypkiego ryżu)
  • 4-5 łyżek sosu do ryży do sushi
  • 2 płaty sushi nori - liście prasowanych alg morskich
  • 6-9 płatków marynowanego imbiru w zalewie
  • 1/3 łyżeczki chrzanu wasabi
  • mata bambusowa do zwijania sushi
  • pałeczki bambusowe do jedzenia

Przepis
na Sushi z ogórkiem, marynowanym imbirem i wędzonym łososiem

Ryż do sushi przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony ryż wymieszać z sosem do ruży do sushi.

Łososia pokroić w podłużne plastry. Ogórka obrać i pokroić w cienkie słupki. Płatki marynowanego  imbiru pokroić w cienkie paski.

Płat nori położyć na macie bambusowej. Na nim ułożyć warstwę ryżu, pozostawiając niewielki margines na bokach. Jedną z krawędzi liścia nori posmarować odrobiną chrzanu wasabi.

Na środku ryżu, na całej długości liścia nori, ułożyć łososia oraz słupki ogórka i imbir.

Wszystko zawinąć w rulon tak, by mata bambusowa pozostała na zewnątrz.

Przygotowany rulon sushi pokroić na 6 częściZrolowane sushi pokroić na 7 równych części.

Podawać z sosem sojowym.

Liście nori na macie bambusowej.
Ryż do sushi jest bardzo klejący. Rozkładając go na płacie nori, można moczyć palce w zimnej wodzie - nie będą się zbyt mocno lepić do ryżu.
Brzeg liścia nori smarujemy pastą wasabi, by sushi lepiej się skleiło. Na środku układamy dodatki - łososia, imbir i słupki ogórka.
Ostrożnie zwijamy rulon tak, by mata bambusowa pozostała osobno. Ma nam ona jedynie pomóc w zwijaniu sushi.
Gotowy rulon kroimy na 6 części.
Pyszne, lekkie i bardzo sycące!
Idealne połączenie smaków.