Świąteczne pierniczki

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Boże Narodzenie dla wielu z nas nie może obejść się bez charakterystycznego zapachu piernikowego ciasta i smaku niewielkich korzennych ciasteczek. Wszystkich łasuchom proponujemy więc niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne świąteczne pierniczki.
Ostrzegamy - szybko może się okazać, że jedna porcja to decydowanie za mało...

Składniki
na Świąteczne pierniczki

  • Składniki na ok. 100 szt.:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 kostka masła (20 dag), roztopionego i lekko przestudzonego
  • 5-6 łyżek miodu
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przepis
na Świąteczne pierniczki

Wszystkie składniki wsypać do sporej miski, wymieszać drewianą łyżką i wyrobić.

Wyrobione ciasto porcjami przekładać na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 4-5 milimetrów.

Z ciasta wykrawać formy pierników.

Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i układać na niej pierniki tak, by do siebie nie przylegały.

Piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Upieczone i wystudzone pierniki dowolnie udekorować.

Palce lizać!