Sznycle z kurczaka z gruszką i serem gorgonzola

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Drób to mięso, które najczęściej gości na naszym stole. Jest zdrowy, łatwy w obróbce i daje kucharzowi mnóstwo możliwości i prawdziwe pole do popisu. Często zatem z nim eksperymentujemy. Ostatnia kuchenna zabawa zaowocowała wyśmienitym daniem, którego smak długo pozostawał w pamięci.
Przyrządziliśmy sznycle z kurczaka z gruszką i serem gorgoznola. To, wydawać by się mogło, niecodzienne połączenie, dało wspaniały efekt. Słodka gruszka i nieco ostry smak gorgoznoli stworzyły idealnie wyważoną mieszankę, która świetnie podkreśliła smak delikatnych sznycli
. Palce lizać!

Składniki
na Sznycle z kurczaka z gruszką i serem gorgonzola

  • 50 dag sznycli z kurczaka ( 4 płaty)
  • gruszka
  • 15 dag sera gorgonzola
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przepis
na Sznycle z kurczaka z gruszką i serem gorgonzola

Sznycle z kurczaka rozbić na cienkie plastry (tak, by sie nie porwały) i przyprawić pieprzem.

Gruszkę obrać i pokroić w paski. Podobnie pokroić ser gorgonzola.
 

Na mięsie ułożyć po kilka kawałków gruszki i sera, a następnie zwinąć wszystko w rulon i spiąć wykałaczkami.

Mąkę wymieszać z oregano. Jajko rozbełtać i obtoczyć w nim rolady w mięsa. Następnie obtoczyć je w mące z oregano.

Rolady chwilę obsmażyć na rozgrzanej patelni, by sie zarumieniły, a później przełozyć je do piekarnika i piec ok. 20 min. w temperaturze 180 st. Podawać z dowolną surówką oraz frytkami, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Przepyszne,, wykwintne danie - nic dodać, nic ująć!