Tagiatelle ze szpinakiem, serem blue i pomidorami

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Doskonałe lekkie danie, idealny na kolację oraz jako danie główne. Makaron ze szpinakiem i serem typu blue doskonale ze sobą współgrają. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu a jego koszt niewielki. Szpinak jest bogatym źródłem białka, błonnika i soli mineralnych. Ser blue ma specyficzny ostry smak, który idelanie komponuje się ze szpinakiem. Natomiast pomidory koktajlowe dodają datkowego kolorytu i orzeźwiają smak potrawy.

Składniki
na Tagiatelle ze szpinakiem, serem blue i pomidorami

  • 200 g. Makaronu typu Tagliatelle (może być spaghetti)
  • 50 g. świeżych liści szpinaku
  • 50 g. sera typu blue
  • 150 g. jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • sól/pieprz do smaku

Przepis
na Tagiatelle ze szpinakiem, serem blue i pomidorami

Makaron gotujemy aldente, w przypadku makaronu Tagiatelle jest to około 8-9 minut. Podczas gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szpinak, dodajemy do niego dwa wyciśnięte ząbki czosnku i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonego szpinaku dodajemy jogurt naturalny, mieszamy go razem ze szpinakiem, następnie dodajemy pokrojone w talarki pomidory koktajlowe oraz pokrojony na paseczki ser pleśniowy. Wszystko razem podsmażamy aż do momentu gdy ser pleśniowy całkowicie się rozpuści.
Na patelni podsmażamy wyciśnięty czosnek, następnie dodajemy szpinak i ser pleśniowy.
Danie gotowe do zjedzenia, my użylismy makaronu Tagiatelle ale równie dobrze może to być Penne lub Spaghetti.
Pyszna i sycąca porcja.