Tarta z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Bardzo lubimy tarty - zarówno te słodkie, jak i te wykwintne, o nieco ostrzejszym smaku. Tym zrazem zapraszamy Was do wypróbowania przepisu na tartę z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami. to wspaniałe, ciepłe danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Delikatne ciasto na tartę oraz jej wypełnienie - kurczak, pomidory, sos z mozzarelli i jogurtu oraz aromatyczne zioła na pewno przypadną Wam do gustu.
Polecamy|!

Składniki
na Tarta z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą

  • Składniki ciasta:
  • 5 dag mąki pszennej
  • 15 g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 żółtko
  • 4 dag jogurtu naturalnego
  • 15 g margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki farszu:
  • 20 dag piersi kurczaka
  • 10-15 dag sera mozzarella
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (oraz białko z jajka zużytego do ciasta)
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • listki świeżej bazylii

Przepis
na Tarta z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie ciasta:

Na stolnicę wysypać mąkę, otręby, proszek do pieczenia, margarynę (posiekaną), żółtko oraz przyprawy. Wszystkie skłądniki połączyć i zagnieść na delikatną masę. (Ciasto nie powinno kleić się do dłoni)

Przygotowane ciasto rozwałkować na cienki placek i ułożyć go w formie do pieczenia.

W cieście zrobić kilka nakłuć widelcem.

Ciasto zapiekać 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, a nastepnie nieco ostudzić.

Przygotowanie farszu do tarty:

Mięso kurczaka umyć, pokroić w niewielką kostę i przyprawić solą, pieprzem oraz chilli.

Przygotowanego kurczaka podsmażyć na patelni, a następnie ułożyć mięso na upieczonym cieście.

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie połączyć ser z jogurtem, jajkiem oraz oregano. Powstałą masą zalać kurczaka.

Pomidory pokroić w talarki i poukładać na wierzchu tarty, delikatnie docisnąć.

Na wierzu tarty poukładać równiez listki świeżej bazylii.

Tartę piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Pyszna i lekka.
Ciasto do tarty.