Tartinki - pyszne przekąski

Trzy wyjątkowe przepisy na wyśmienite tartinki między innymi z szynką, łososiem i truskawkami. Przystawki idealne do wina i na wieczorne spotkanie.

Tartinki z truskawkami i gorgonzolą

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Tartinki, czyli niewielkie kanapki z różnorodnymi dodatkami to często przez nas wykorzystywany pomysł na lekkie przekąski. Mają same zalety - są pyszne, ich przygotowanie nie wymaga zbyt wielu zabiegów i idealnie pasują zarówno na domową kolację, jak i kameralne przyjęcie czy imprezę dla sporego grona osób. Tym razem proponujemy Wam przepis na tartinki z serem gorgonzola, gruszką i truskawką. Ta kanapeczka o nietypowym zestawieniu smaków, bardzo przypadła nam do gustu. Ostry i nieco słonawy smak gorgonzoli idealnie współgra ze słodyczą gruszki i truskawki. Doskonałe!
Składniki
na Tartinki z truskawkami i gorgonzolą
  • 5-6 kromek pieczywa wieloziarnistego
  • 5 dag sera Gorgonzola
  • 1 gruszka
  • 8-10 truskawek
  • kiełki lucerny
Przepis
na Tartinki z truskawkami i gorgonzolą
Kromki pieczywa przekroić na połowy i posmarowac serem gorgonzola. Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Truskawki umyć i również pokroić w plastry. Plasterki gruszki i truskawki ułożyć na pieczywie posmarowanym serem. Gotową kanapkę udekorować kilkoma kiełkami lucerny.
Wykwintne tartinki na każdą okazję.
Wspaniałe, filigranowe kanapki z ostro-słodkim posmakiem.
Uczta dla oka i podniebienia!

Tartinki z szynką

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Jak zrobić coś pysznego z typowej zawartości lodówki? Podpowiadamy - tartinki z szynką, żółtym serem i warzywami! Łatwe w wykonaniu i nieskomplikowane w formie niewielkie kanapki zachwycą Waszych domowników i gości. Jak to zrobić? Przepis na tartinki z szynką jest prosty: bagietka, dowolna szynka, odrobina żółtego sera, pomidory, ogórek, ulubione przyprawy i gotowe! Smacznego!
Składniki
na Tartinki z szynką
  • 1 bagietka
  • 10 dag szynki
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • kilka liści sałaty
  • sól, pieprz
  • masło (do smarowania pieczywa)
Przepis
na Tartinki z szynką
Bagietkę pokroić na średniej grubości kromki. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obranego ze skórki ogórka oraz pomidora przekroić na pół i pokroić na plasterki. Liście sałaty umyć i porwać na niewielkie części. Kromki pieczywa posmarować cienką warstwą masła. Na nim ułożyć liście sałaty, plasterki szynki, pomidora oraz ogórka. Wierzch tartinki posypać startym żółtym serem oraz przyprawić solą i pieprzem.
Wiosenne, lekkie tartinki będą ozdobą każdego stołu.
Kolorowe tartinki z szynką, serem i świeżymi warzywami - przepis na kulinarny sukces.

Tartinki z wędzonym łososiem

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Tym razem proponujemy Wam przepis na tartinki z wędzonym łososiem i jajkiem gotowanym na twardo z nieco kwaśnym, cytrynowym wykończeniem. Nasze tartinki są zdrowe, pyszne i bardzo proste w przyrządzeniu. Tartinki z łososiem to oryginalne zestawienie smaków, które podbije Wasze podniebienia tak, jak podbiło nasze! Polecamy na każdą okazję i bez okazji też!
Składniki
na Tartinki z wędzonym łososiem
  • 1 bagietka
  • kilka liści sałaty
  • 10-15 dag wędzonego łososia
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • koperek
Przepis
na Tartinki z wędzonym łososiem
Bagietkę pokroić na średniej grubości kromki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki. Liście sałaty porwać na mniejsze części. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a te podzielić na niewielkie cząstki. Koperek drobno posiekać.
Na kromkach bagietki ułożyć porwane liście sałaty. Na nich położyć kawałek wędzonego łososia, plasterek jajka oraz cząstkę cytryny. Wszystko posypać odrobiną koperku.
Smaczne tartinki z wędzonym łososiem i jajkiem.
Odrobina cytryny idealnie podkreśla smak łososiowej tartinki.