Tradycyjna sałatka warzywna

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czasami w kuchni warto sięgnąć do tradycji. Znane wszystkim dania bywają przecież równie smaczne jak kulinarne nowości. Przykładem może tu być sałatka warzywna, którą niedawno przygotowaliśmy. Tradycyjna sałatka warzywna od zawsze kojarzy nam się polską kuchnią. Często bywa serwowana na równego rodzaju spotkaniach czy przyjęciach i wciaż cieszy sie powodzeniem. Dlaczego? Być może sekret tkwi w tym, że sałatka warzywna jest daniem tanim, łatwym w przygotowaniu, sytym i, co najważniejsze, bardzo smacznym. Sałatkę z warzyw podawać jako samodzielne danie, z pieczywem lub jako dodatek do mięs na zimno. Polecamy!

Składniki
na Tradycyjna sałatka warzywna

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka groszku
  • 3 jajka
  • 6-8 ogórków kiszonych lub korniszonów
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy

Przepis
na Tradycyjna sałatka warzywna

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie, a następnie wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę.

Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w kostkę.

Celubę obra i drobno posiekać.

Ogórki pokroić w kostkę.

Do naczynia wrzucić wszystkie powyższe składniki. Dodać do nich odsączoną kukurydze i groszek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Majonez wymieszać z musztardą. Powstałym sosem zalać wymieszane warzywa i dokładnie wymieszać.

Sałatkę podawać jako samodzielne danie, z pieczywem lub jako dodatek do mięs na zimno.

Sałatka tradycyjna.
Smaczna, warzywna sałatka - smakuje wszystkim.