Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Istnieje wiele rozmaitych przepisów na sałatki. Każdy jest wart uwagi. Tym razem chcemy Wam przybliżyć przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem. Sałatka smakuje wyśmienicie dzięki połączeniu smaków tuńczyka, jajek i warzyw, które doskonale uzupełnia sos majonezowo-musztardowy. Ponadto >strong>warstwowa sałatka z tuńczykiem bardzo efektownie prezentuję się w szklanej, przezroczystej misie. Polecamy!

Składniki
na Warstwowa sałatka z tuńczykiem

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 20 dag sera żółtego
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis
na Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i musztardą oraz doprawić solą i pieprzem.  
Białka ugotowanych na twardo jajek oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka na tarce o cienkich oczkach. 
Układać kolejno (od dołu): białka jajek, groszek, tuńczyka, posiekany szczypiorek, kukurydzę, starty na tarce ser żółty, sos majonezowo-musztardowy, żółtka jajek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Sałatkę podawać samą lub z pieczywem.
Sycąca, pyszna i kolorowa sałatka.
Składniki sałatki ułozone w efektowne warstwy.
Wykończeniem sałatki jest natka pietruszki.