Wegetariański gulasz z ciecierzycą, szpinakiem,pomidorami i papryką

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ciecierzyca, zwana także włoskich grochem, to jedno z rzadko używanych w kuchni warzyw. A szkoda, ponieważ jest to roślina, którą można stosować w sałatkach, pastach do kanapek czy, tak jak zrobiliśmy to my, w bezmięsnych gulaszach. Ugotowaliśmy gulasz z ciecierzycą, pomidorami, szpinakiem i papryką z dodatkiem aromatycznych orientalnych przypraw: curry, kurkumy i kolendry. Doskonały smak potrawy wzbogaciliśmy odrobiną papryczki chilli. Zapewniamy, że nasza propozycja wegetariańskiego gulaszu przypadnie do gustu nawet zagorzałym zwolennikom mięs.
Polecamy!

Składniki
na Wegetariański gulasz z ciecierzycą, szpinakiem,pomidorami i papryką

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Wegetariański gulasz z ciecierzycą, szpinakiem,pomidorami i papryką

Cebulę, paprykę chilli i obrane ząbki czosnku bardzo drobno posiekać.  Paprykę pokroić w kostkę.

Cebulę, czosnek i papryczkę chilli podsmażyć w głębokiej patelni na oliwie z oliwek, a następnie dodać przyprawy, wyimeszać i jeszcze chwilkę podsmażać.

Dodać pokrojoną w kostke paprykę i smażyć ok. 5 minut. Później dodać pomidory z puszki. Wszystko razem wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 10 min.

Następnie dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i wszystko dusić kolejne 15 minut.

Po upływie wskazanego czasu dodać odsączoną kukurydzę, a po chwili szpinak. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dusić ok. 5 minut.

Na koniec do powstałego gulaszu dodać jogurt naturalny, wszystko zamieszać i jeszcze chwilę dusić.

Smaczne i pożywne danie na obiad lub ciepłą kolację
Gulasz z ciecierzycą, szpinakiem, pomidorami i papryką to bogate źródło witamin w pysznym daniu.