Wegetariańskie chili

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

Składniki
na Wegetariańskie chili

  • 1 szklanka fasoli mung
  • 1 szklanka fasoli adzuki
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 390 g krojonych pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 ostre węgierskie papryczki
  • 1/2 szklanki wody z fasoli lub bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • papryka słodka
  • kilka kropel Tabasco
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

Przepis
na Wegetariańskie chili

Fasolę dzień wcześniej moczymy przez całą noc, następnie gotujemy do miękkości - mung i adzuki około 20 minut a Jasia około godzinę. Odlewamy 1/2 szklanki wody i odcedzamy fasolę.
Do woka wlewamy olej i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę - chwilkę smażymy.  
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, obie papryki i przyprawiamy, chwilę smażymy ciągle mieszając. Następnie zalewamy wodą z fasoli lub bulionem i dusimy, aż warzywa zmiękną - około 10 minut.
Do miękkich warzyw dodajemy krojone pomidory i fasolę. Chwilę podsmażamy ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy jeśli jest potrzeba i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Podajemy z ryżem, chlebem lub w muszlach.
 
Smacznego :)