Wykwintna tarta z łososiem i mozzarellą

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Tarty przebojem wdarły się na nasze stoły. Nic w tym dziwnego, ponieważ można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na ostro. Po wielu słodkich tartach, przyszedł u nas czas na wykwintną tartę z łososiem i mozzarellą. Nasz przepis na tę tartę na ostro jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Kompozycja łososia i mozzarelli na cieście francuskim pod śmietanową masą tworzy wykwintne danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja.
Zapraszamy zatem go gotowania!

Składniki
na Wykwintna tarta z łososiem i mozzarellą

  • 25 dag gotowego ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 15-20 dag wędzonego łososia
  • 20 dag mozzarelli
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • 2 średnie pomidory
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, bazylia

Przepis
na Wykwintna tarta z łososiem i mozzarellą

Ciasto francuskie schłodzić, a następnie rozwałakować na stolicy i wyłożyć nim spód i boki foremki do tart oraz nakłuć je widelcem.

Na cieście naprzemiennie układać kawałki łososia i pokrojoną w plastry mozzarellę.

Pomidory spażyć, obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory połączyć z posiekanym szczypiorkiem. Pomidory wraz ze szczypiorkiem wyłożyć na łososia i mozzarellę. Wszystko doprawić solą i pieprzem.

Jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przygotowaną masą zalać tartę.

Tartę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez ok. 30-35 min.

Łosoś przeplatany z mozzarellą tworzy bardzo smakowitą kompozycję.
Pomidory dodają wykwintnej tarcie niezapomnianego smaku.
Idealnym uzupełnieniem tary są pomidory w śmietanowa zalewa.
Wyśmienite danie - na co dzień i od święta.
Zaskocz swoich bliskich - przygotuj im doskonałą tartę "na ostro".
Tarta z łososiem i mozzarellą jest smakowita również następnego dnia po jej przyrządzeniu.
Pyszna, aromatyczna tarta z łososiem i mozzarellą.