Zapiekane naleśniki ze szparagami

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się szparagi. Co ciekawe, Polska to jeden z największych producentów tych warzyw w Europie! Trzeba więc to wykorzystać i spróbować dań ze szparagami w roli głównej. Prezentujemy dziś przepis na zapiekane naleśniki ze szparagami. Nas ta potrawa wprost zachwyciła. Naleśniki zapieczone ze szparagami i sosem z sera pleśniowego to wyśmienite, wykwintne danie. Uczta!

Składniki
na Zapiekane naleśniki ze szparagami

  • Składniki na naleśniki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szkl. wody (może być mineralna gazowana - wtedy ciasto nabierze puszystości)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju ( lub olej do smażenia)
  • Składniki farszu szparagowego
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 10-15 dag dowolnego sera pleśniowego
  • Składniki sosu
  • 400 ml mleka
  • 1-1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany 12-18%
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 8-20 listków bazylii
  • sól, pieprz

Przepis
na Zapiekane naleśniki ze szparagami

Przepis na naleśniki:
Mąkę, mleko, wodę, jajko i sól wsypać do naczynia. Wszystkie składniki zmiksować lub ubić trzepaczką. Jeśli ciasto naleśnikowe okaże się zbyt rzadkie – dosypać mąki, jeśli zaś będzie za gęste – dolać wody. Na koniec wlać olej – wtedy nie będzie on już potrzebny na patelni podczas smażenia naleśników. Ciasto naleśnikowe wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż naleśnik się zarumieni.
Przygotowanie farszu szparagowego:
Szparagi przyciąć u dołu i ugotować na parze. Ser pleśniowy wstawić do zamrażarki na ok. 20 min., a następnie zetrzeć go na tarce.
Przygotowanie sosu:
Masło rozpuścić. Dodać mąkę i razem podsmażać, aż powstanie zarumieniona zasmażka. Mleko zagotować i wrzące wlać do zasmażki. Emergicznie miszając (by nie powstały grudki), dodać śmietanę. Wszystko przyprawić pieprzem i solą oraz, często mieszając, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu, do sosu dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.

Na każdym z usmażonych wcześniej naleśników ułożyć 2 łyżki startego sera,  oraz 5-7 szparagów i zwinąć je w rulon. Tak przygotowane naleśniki ułożyć w wysmarowanej oliwą formie żaroodpornej. Naleśniki posmarować przygotowanym sosem i zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200st.
Sos do naleśników zapiekanych ze szparagami.
Naleśniki gotowe do zapieczenia.
Wspaniałe, lekkie danie, które zadowoli każdego smakosza.
Naleśniki zapiekane ze szparagami - pyszny pomysł na obiad.