Zapiekanka makaronowa z brokułem i pieczarkami

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zapiekanki są dobrym rozwiązaniem na ciepłą, aromatyczną kolację. Poza tym są na ogół bardzo syte i można je przyrządzać w rozmaitych kombinacjach. Tym razem proponujemy Wam makaronową zapiekankę w brokułem i pieczarkami. Przepis na zapiekankę z makaronem i warzywami jest niezwykle prosty. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych zabiegów ani dużo czasu. Nasza wegetariańska zapiekanka z brokułem i pieczarkami na pewno przypadnie Wam do gustu. Smacznego!

Składniki
na Zapiekanka makaronowa z brokułem i pieczarkami

  • 30 dag dowolnego makaronu (np. penne, świderki)
  • 5 dag sera żółtego (np. gouda)
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 1 niewielki brokuł
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, bazylia
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Zapiekanka makaronowa z brokułem i pieczarkami

Makaron ugotować al dente. Różyczki brokuła ugotować i podzielić na niewielkię cząstki.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Usmażone pieczarki wymieszać z brokułem i doprawić solą, pieprzem i bazylią.

Następnie przygotować sos: Sery zetrzeć na tarce o grubuchych oczkach. Mleko chwilę podgrzać. Do ciepłego mleka dodać sery i mieszać do czasu, aż się rozpuszczą i powstanie w miarę jednolity sos. Dodać kostkę drobiową i mieszać, aż się rozpuści. Sos zagęścić śmietaną wymieszaną dokładnie z mąką.

Na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowany makaron. Na makaronie położyć pieczarki wymieszane z brokułem. Wszystko zalać sosem serowym. Przygotowaną zapiekankę posypać natką pietruszki.

Zapiekać 20-25 minut w piekarniku rogrzanym do temperatury 180 st.

Wierzch zapiekanki należy posypać natka pietruszki - potrawa zyska na smaku.
Zapiekanka przez zalaniem jej sosem.
Zapiekanka gotowa do pieczenia.