Zapiekanka warzywna

Uwagi do przepisu
Dla 6 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Dawno na naszym stole nie było zapiekanek. Przyszła pora, by to zmienić. Zapiekanki to proste w przygotowaniu, smaczne i sycące danie, które, co bywa ważne, można przygotować prawie ze wszystkiego. Tym razem proponujemy zapiekankę warzywną. Jest naprawdę smakowita i na pewno zaspokoi apetyt każdego łasucha.
Zapiekanka warzywna to nasza propozycja na lekki obiad lub ciepłą kolację. Ulubione warzywa pod serowym wierzchem smakują doskonale! Smacznego!

Składniki
na Zapiekanka warzywna

  • 30 dag ryżu (3 woreczki)
  • mieszanka mrożonych warzyw (dowolna)
  • 3 pomidory
  • 4 pieczarki
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, curry
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Zapiekanka warzywna

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Po chwili dodać mieszankę warzywną i przyprawy. Wsystko razem dusić, aż warzywa będą miękkie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa z patelni wymieszać z ryżem, pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną mieszankę przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypać startym żółtym serem. Zapiekankę warzywną przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-25 minut. (Pod koniec zapiekania można zdjąć folię - serowy wierzch zapiekanki będzie wówczas bardziej przypieczony.)
Smakowita zapiekanka warzywna - idealna na szybki obiad.