Zapiekanka z tuńczykiem i pomidorami

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas na zapiekankę. Jako, że dawno nie było na naszym stole pożywnego i bardzo zdrowego tuńczyka przygotowaliśmy . Nasza dzisiejsza propozycja jest bardzo łatwa w przyrządzeniu i składa się z prostych składników, które tworzą smaczną i sycącą kompozycję. Zachęcamy Was do spróbowania prezentowanej . Jesteśmy przekonani, że nie pożałujecie!

Składniki
na Zapiekanka z tuńczykiem i pomidorami

  • 40 dag makaronu (np. rurki lub świderki)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów (krojonych)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 10 dag sera mozzarella
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • oliwa z oliwek

Przepis
na Zapiekanka z tuńczykiem i pomidorami

Makaron ugotować al dente w lekko w osolonej wodzie.
[

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Następie dodać pomidory z puszki, wszystko doprawić solą i pieprzem, zamieszać i chwilę dusić.

Do pomidorów i cebuli dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz bazylię (do smaku). Wszystko chwilę dusić na małym ogniu.

Na dnie wysmarowanego odrobiną oliwy z oliwek naczynia żaroodpornego ułożyć makaron, a na nim sos z pomidorów, cebuli i tuńczyka.

Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim przygotowaną zapiekankę.

Całość zapiekać ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury180 stopni. Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smaczny i szybki obiad.
Roztopiona mozzarella doskonale pasuje do tuńczyka i makaronu w delikatnym pomidorowym sosie.