Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym

Uwagi do przepisu
Dla 2 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Co dziś na obiad? - Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym. Danie łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne i sycące. Zrazy z wieprzowiny to danie popularne w polskiej kuchni, dlatego wiele jest przepisów na ich przyrządzanie. Aby doskonale smakowały, należy pamiętać, że zrazy powinny być delikatne i niezbyt twarde. Stąd istotny jest odpowiedni przepis. Proponujemy Wam przepis na zrazy wieprzowe, który precyzyjnie poprowadzi Was przez przygotowanie tego smacznego dania.

Składniki
na Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym

  • 2 porcje schabu bez kości (jak na kotlety)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 plasterki boczku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Przepis
na Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym

Porcje schabu rozbić tłuczkiem, by były cieńsze (nie mogą być jednak zbyt cienkie, by mięso się nie rozerwało), a następnie doprawić je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Przyprawiene mięso posmarować musztardą oraz ułożyć na nim boczek oraz kiszonego ogórka.

Mięso wraz z nadzieniem zwinąć i spiąć wykałaczkami.

Powstałe zrazy obtoczyć lekko w mące pszennej i chwilę podsmażyć z każdej strony na oliwie z oliwek.

Pod koniec smażenia podlać wszystko gorącą wodą (3-4 szklanki, w razie potrzeby - dolać wosy) i dusić aż mięso będzie miękkie.

Na koniec duszenia dodać śmietanę i zamieszać powstały sos.

Podawać z ziemniakami, frytkami, bukietem surówek i innymi ulubionymi dodatkami.

Pyszne, syte zrazy z ogórkiem kiszonym