Zupa fasolowa

Uwagi do przepisu
Dla 8 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Nie raz zamieszczaliśmy na naszym portalu przepis na zupę. Jest ich już sporo, ale wiele też jeszcze przed nami. Tym razem postanowilismy ugotować zupę fasolową. nie mieliśmy wiele czasu na nocne, długie moczenie fasoli, więc sięgnęliśmy po tę nieco przetworzoną - z puszki. Okazało się, że zupa przyrządzona na bazie takiej fasoli jest równie pyszna jak ta przygotowywana w tradycyjny sposób. Ma jednak ogromną przewagę w postaci skróconego czasu przygotowania. Spróbujcie sami - to doskonały przepis na zupę fasolową dla zabieganych. Smacznego!

Składniki
na Zupa fasolowa

  • 2 puszki białej fasoli
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 korzenia selera
  • 1 kostka rosołowa (dowolna)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki śmietany 12-18%
  • sól, pieprz, majeranek
  • natka pietruszki

Przepis
na Zupa fasolowa

Do garnka wlać ok 1,5 -2 litrów wody oraz wrzucić kostkę rosołową.

Marchewkę, korzeń pietruszki i selera oraz ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa wrzucić do garnka. Wszystko razem zagotować.

Kiedy warzywa będą prawie miękkie, do zupy dodać odsączoną z zalewy biała fasolę. Wszystko nadal gotować przez ok. 10 minut.

Boczek pokroić w cienkie paski i dorzucić do garnka z zupą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki oraz, jeśli trzeba, doprawić do smaku. Wszystko dokładnie zamieszać i jeszcze chwilę pogotować na małym ogniu.

Smaczna zupa - idealna na zimowe chłody.
Zupa fasolowa jest bardzo sycąca.