Zupa jarzynowa

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pyszna, lekka i tradycyjna zupa jarzynowa. Proponowana przez nas zupa jarzynowa jest tania, niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu oraz pożywna ? czy potrzeba czegoś jeszcze?

Składniki
na Zupa jarzynowa

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/4 małego korzenia selera
  • 1 mały por (biała część)
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 10 dag różyczek kalafiora lub brokułu
  • 10 dag brukselki
  • 1 kostka rosołowa (dowolna)
  • ok. 10 dag śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz

Przepis
na Zupa jarzynowa

Do garnka wlać ok. 2 litrów wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Warzywa umyć, obrać. Ziemniaki, marchewkę i seler pokroić i kostkę. Pora pokroić  w plasterki, a kalafiora lub brokuły oraz fasolkę szparagową podzielić na mniejsze części. Do gotującego się wywaru wrzucić ziemniaki i gotować ok. 10 min. Następnie do wywaru jarzynowego dodać pozostałe warzywa i wszystko razem gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Na koniec dodać przyprawy i posiekany koperek. Zupę jarzynową zestawić z ognia i zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. PS Do przygotowania tej zupy jarzynowej można również użyć dowolnej gotowej mrożonej mieszanki