Zupa-krem z fasolki szparagowej na ostro

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zupa to według znawców nieodłączny element porządnego obiadu, klasyczne pierwsze danie. Jeśli więc szukacie przepisu na oryginalną w smaku i nietypową dla codziennej kuchni zupę - sięgnijcie po naszą propozycję. Prezentowany przez nas przepis na zupę-krem z fasolki szparagowej na ostro to łatwe do wykonania i szybkie danie, w którym na pewno się rozsmakujecie. Skąd wiemy? Sami sprawdziliśmy!
Krem z fasolki szparagowej z odrobiną chilli i curry to zupa o niepowtarzalnym smaku. Jest wyśmienita i nadaje się nawet na wystawny obiad.

Składniki
na Zupa-krem z fasolki szparagowej na ostro

  • ok. 50 dag zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 duża marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki curry

Przepis
na Zupa-krem z fasolki szparagowej na ostro

Do garnka wlać ok. 2l wody. Wrzucić kostkę rosołową i gotować. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa oraz łyżkę masła dodać do gotującego się wywaru. Gdy marchewka i ziemniaki będą miękkie, wrzucić fasolkę szparagową. Wszystko razem zagotować.  Gotującą się zupę z fasoli szparagowej przyprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli oraz curry i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Po ugotowaniu, zupę zmiksować, aż powstanie krem.  Gotowa krem z fasolki można posypać koperkiem. Zupę podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami. Sycącym dodatkiem do kremu z fasolki szparagowej jest pokrojony w wąskie paski wędzony boczek, który można wcześniej podsmażyć na rozgrzanej patelni.
Pyszna, nieco pikantna zupa z fasolki szparagowej.
Zupa - krem z fasolki szparagowej wzbogacona plasterkiem wędzonego boczku - palce lizać!