Zupa marchewkowa

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Brak pomysłu na zupę?, spróbujcie naszej marchewkowej propozycji. Zupa której nieco słodkawy smak wzmacniany jest przez ostrą papryką Chilli. Zupa marchewkowa Jest świetną propozycją dla ludzi ceniących ciekawe smaki i aromaty. Jej konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Zupę tą można podawać z makaronem, aczkolwiek my jedliśmy ją bez żadnych dodatków.

Składniki
na Zupa marchewkowa

  • 500 g. Świeżej marchewki
  • 200 g. pora
  • 750 ml. wody
  • 250 ml. mleka
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyzki słodkiej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 cytryny

Przepis
na Zupa marchewkowa

W szerokim rondelku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją na maśle przez około 5 minut. Do rondelka dodajemy pokrojony czosnek, w dalszym ciągu podsmażając przez 2 minuty, od czasu do czasu wszystko mieszając.
Kolejnym krokiem aby przygotować zupę marchewkową jest pokrojenie pora na drobne talarki, dodajemy go do rondelka, dolewamy 3 łyżki oliwy i wszystko razem dusimy około 6 minut. W tym czasie drobno kroimy marchewkę. Gdy por w rondelku już zmięknie dodajemy do niego marchewkę, wsypujemy paprykę i cukier -i wszystko ponownie dusimy. Całość od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach gdy już marchewka będzie dostatecznie miękka dolewamy do rondelka wodę. Całość gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu zupy, całość przelewamy do miski blendera i miksujemy do postaci kremu - w ten sposób uzyskujemy kremową zupę marchewkową. Aby podkreślić smak i nadać ładniejszy kolor, dodajemy szklankę mleka oraz wyciskamy sok z połowy cytryny, całość ponownie blendując. Taka zupa z pewnością będzie doskonałym, pożywnym i zdrowym daniem dla całej rodziny.
Podana i gotowa do zjedzenia zupa z marchwi posypana natką pietruszki.