Zupa ogórkowa

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zupa ogórkowa to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Proponowana tutaj wersja zupy jest szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu, a jej dodatkowym atutem jest to, że zawsze się udaje! Smacznego!

Składniki
na Zupa ogórkowa

  • 2 l wody
  • 1 kostka rosołowa (np. drobiowo-warzywna)
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • 30 dag kiszonych ogórków
  • 1 liść laurowy
  • koperek
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz

Przepis
na Zupa ogórkowa

Wodę zagotować z liściem laurowym i kostką rosołową. Ziemniaki,  korzeń pietruszki i marchewkę obrać, pokroić w niewielką kostkę, a potem wrzucić do gotującej się wody. Warzywa gotować aż zmiękną. Następnie zmniejszyć ogień i dodać starte na tarce o grubych oczkach kiszone ogórki. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem oraz chwilę gotować. Pod koniec gotowania dodać śmietanę (wcześniej wymieszaną z 2-3 łyżkami zupy) oraz posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz zamieszać.
Podawać z pieczywem.
Zupa ogórkowa podana i gotowa do zjedzenia.