Zupa paprykowa

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zupa to danie, które doskonale pasuje do zimowej, mroźniej aury. Jest gorąca, lekka i dodaje energii. Takie właściwości ma niemal każda z zup.
Nam ostatnimi czasy szczególnie przypadła do gustu zupa paprykowa. Jest prosta w przygotowaniu, jej składniki znajdziemy w każdym sklepie i, co najważniejsze, wspaniale smakuje i rozgrzewa po ciężkim dniu.
Idealnym dodatkiem do zupy z czerwonej papryki będą tosty z wieloziarnistego pieczywa.

Składniki
na Zupa paprykowa

  • 3-4 cerwone papryki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 3-4 łyżki śmietany 12-18%
  • 1 kostka rosołowa (dowolny smak)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek

Przepis
na Zupa paprykowa

Paprykę umyć, oczyścić z pestek,a następnie przełożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Po tym czasie, paprykę wyjąć z naczynia, nieco ostudzić i zdjąć z niej skórkę oraz pokroić w paski.

Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek.

Do garnka wlać ok 1 litr wody, dodać cebulę, ziemniaki, paprykę oraz kostkę rosołową i przyprawy. Wszystko gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30-35 min.). Następnie zupę zblendować, dodać śmietanę i jeszcze chwilę pogotować.

Gotową zupę przelać na talerze i obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Podawać z tostami lub grzankami.

Zupa paprykowa - zdrowa papryka w nowej odsłonie.
Pyszna i sycąca zupa paprykowa.