Zupa pieczarkowa

Uwagi do przepisu
Dla 1 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Pieczarki pod różną postacią często goszczą na naszych stołach, a zupa pieczarkowa to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Czasem jednak warto nieco zmodyfikować znane wszystkim przepisy, by na nowo odkryć smaki klasycznych potraw. Tym razem prezentujemy Państwu nową odsłonę wspomnianej już zupy pieczarkowej. Zapraszamy więc do zapoznania się z niezwykle prostym przepisem, który zaowocuje przepysznym daniem, nie tylko na obiad, ale również na ciepłą i pożywną kolację. Z odpowiednimi dodatkami prezentowana przez nas zupa może stać się także ciekawą propozycja na domowe przyjęcie. Polecamy i życzymy smacznego

Składniki
na Zupa pieczarkowa

  • 80 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 dowolnej kostki rosołowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka oleju

Przepis
na Zupa pieczarkowa

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki , a następnie dolać 1 szklankę wody oraz kostkę rosołową. Wszystko dusić, do czasu, aż pieczarki będą miękkie i odparuje większość wody. Podduszone składniki zmiksować, przelać do garnka, dolać ok. 1 litra wody oraz przyprawić (według uznania). Wszystko zagotować. Na koniec, wlać jogurt i chwile pogotować na małym ogniu. Podawać oprószone natką pietruszki lub koperku.  Krem świetnie smakuje zarówno z makaronem, grzankami, jak i świeżym pieczywem. PS Zupa jest równie smaczna, gdy zrezygnujemy z miksowania pieczarek.