Zupa pomidorowa

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Zupa pomidorowa to podstawowe danie naszej kuchni. Towarzyszy nam od lat i chętnie do nie wracamy. Zupę pomidorową można przyrządzać na wiele sposobów i podawać z różnymi dodatkami. Zawsze jednak smakuje wyśmienicie.

Składniki
na Zupa pomidorowa

  • 2 litry wody
  • puszka krojonych pomidorów lub 400-gramowy kartonik płynnego przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • ryż, makaron lub grzanki

Przepis
na Zupa pomidorowa

Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową i zagotować. Następnie wlać pomidory lub przecier. Wszystko jeszcze raz zagotować. (Jeśli dodajecie pomidory - powstałą zupę zmiksować, by uzyskać kremową konsystencję.)  Na koniec wlać jogurt, przyprawić do smaku i wszystko razem chwilę gotować na małym ogniu. Zupę pomidorową podawać z ugotowanym ryżem, makaronem lub grzankami.