Zupa szpinakowa

Uwagi do przepisu
Dla 3 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wśród naszych ulubionych zup wysoką pozycje zajmuje kremowa zupa szpinakowa. Zupa ta ma same zalety - jest przepyszna, łatwa i przygotowaniu, a do tego wyjątkowo zdrowa. Szpinak to bogate źródło żelaza, zatem zupa ze szpinaku doskonale uzupełnia tez pierwiastek w naszym organizmie. Co więcej jest lekkostrawna i doda nam energii na resztę dnia! Smacznego!

Składniki
na Zupa szpinakowa

  • 45-50 dag mrożonego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Przepis
na Zupa szpinakowa

W garnku rozgrzać nieco oliwy z oliwek i podsmażyć na niej przeciśniety przez praskę czosnek. Do chwili dodać szpinak i wszystko chwilę podsmażyć.

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić z kostkę, a następnie dodać do szpinaku.

Warzywa zalać ok 1 litem wody i dodać kostkę rosołową. Wszystko doparawić solą i pieprzem oraz gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut.

Ugotowaną zupę zblendować, by powstał krem.

Do kremu szpinakowego dodac jogurt naturalny. Dokładnie zamieszać.

Podawać z grzankami lub ugotowanym na twardo jajkiem.

Kalorie
29 kCal
Białko
1.27 g
Węglo- wodany
5 g
Tłuszcze
0.44 g
Sól
0.161 g
Cukier
1 g
Składniki odżywcze dla 100g potrawy
Pyszna zupa z bogatego w żelazo szpinaku - samo zdrowie!
Smaczna, gorąca kremowa zupa szpinakowa - doskonałe pierwsze danie!