Zupa z botwinką

Uwagi do przepisu
Dla 4 osób
Koszt przygotowania:
Stopień trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Wiosna i lato to czas, kiedy chyba najchętniej siegamy po świeże warzywa. Szczególnie te znane z naszych ogródków, cieszą się wówczas dyżym powodzeniem. My zawsze w tym czasie przyrządzamy zupę z botwinką. Botwinka to nic innego jak nać z młodych buraczków. Do naszej zupy botwinkowej dodajemy też inne warzywa, które znajdziemy w ogrodzie: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, pora itd.
Już macie ochotę na taką pyszną i zdrową zupę? Jeśli tak - zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego.

Składniki
na Zupa z botwinką

  • 2-3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 4-5 średnich buraczków
  • pęczek botwinki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1 kostka rosołowa (dowolna)
  • 1-2 łyżka koncentratu barszczu czerwonego
  • 2-3 lyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przepis
na Zupa z botwinką

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, buraczki oraz seler umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Pora pokroić w cienkie talarki. Botwinkę (łodygi i liście) drobno posiekać. Do garnka wlać ok. 2 litrów wody, wrzucić kostkę rosołową oraz pokrojone warzywa (bez botwinki). Wszystko razem zagotować, a później na małym ogniu gotować do czasu, aż warzywa bedą miękkie. Następnie do zupy dodać botwinkę, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotować. Po ok. 8-10 min. dodać śmietanę (by zupa się nie zważyła, należy wcześniej odlać kilka łyżek wywaru i rozmieszać go ze śmietaną, a potem wlać to do zupy i dokładnie rozprowadzić) oraz 1-2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilę gotować.
Zupę botwinkową można podawać z natką pietruszki, pieczywem lub mięsem (np. ugotowaną i pokrojoną w kostkę piersią kurczaka).
Pyszna, lekka zupa - w sam raz na letni obiad.
Zupa z botwinką z warzywami z naszych ogródków.